• FOGLALJON IDŐPONTOT!
 •   06-20-229-1616
 •   peter@juhaszcsvila.com

Miben segít a házassági szerződés?

Házasodom

Házasság előtt áll és szeretné tisztán látni házassági vagyonukat? Akkor kössön házassági vagyonjogi szerződést. Házasság előtt mindkét házasuló félnek külön külön saját vagyona van (un. „különvagyon”). Házasságra lépéssel a házastársak – az egyik és másik házasfél különvagyonán túl – egy harmadik vagyoncsoportot hoznak létre és kezdenek el gyarapítani, a házastársi közös vagyont (un. „közös vagyon”).  Az idő múlásával szinte minden vagyon közös vagyonná válhat, mivel egyre nehezebben lehet egy vagyontárgyról bizonyítani, hogy az különvagyon volt.

Miben segít egy házassági szerződés?

 • Egyértelműen rögzíti, hogy mely vagyontárgy (pl. ingatlan, autó, festmény, stb.) külön vagyon.
 • Meghatározza, hogy a házasság alatt – kétség esetén – ki milyen arányban részesül a szerzett vagyonból.
 • Tisztázza, hogy a házasság alatt keletkezett tartozásokat ki köteles viselni.
 • A közös vagyon megosztásának szabályait meghatározza.

Mentés

Gyermekem házasodik

Anyagilag komolyan szeretné támogatni gyermekét, milvel házasságra készül? Lakáshoz, lakásfelújításhoz pénzt kíván gyermekének adni? De szeretné ha válás esetén gyermekének adott támogatás nem veszne el? Ezt házassági szerződéssel meg lehet akadályozni. Gondos szülők, nagyszülők a házasulandó gyermeket anyagilag támogatják lakásvásárláshoz, lakásfelújításhoz, autó vásárláshoz, stb. nyújtott nagyobb összegű anyagi támogatással. Az idő múlásával egyre nehezebben bizonyítható, hogy ki és pontosan mekkora összeget adott a „házasságba”. Válás esetén a gyermek házastársa az ilyen támogatások „felét” gyakran „viszi”. Biztosítsa a gyermekének házasságára adott támogatását, hogy a támogatás ne vesszen el, ha a dolgok rosszra fordulnának.

Miben segít egy házassági szerződés?

 • Házassági szerződésben pontosan rögzíthető, hogy a házasfél szülei, rokonai milyen és mekkora összegű támogatást nyújtanak a házasulóknak.

Mentés

Élettársak vagyunk

Nem hisz a házasság intézményében, de szeretné ha vagyoni és lakhatási viszonyai hasonlóan kedvezően biztosítottak lennének mint egy házasság esetén? Kössön élettársi vagyonjogi szerződést. Élettársi kapcsolatban él, de gyereket kívánnak vállalni, vagy más okból szeretné ha élettársának munkája, vagyona Önt is gyarapítaná? Ezt élettársi vagyonjogi szerződéssel elérheti.

Miben segít egy házassági szerződés?

 • Élettársak esetén nem minden vagyon „közös”, mint házastársak esetén. De erről élettársi vagyonjogi szerződésben rendelkezhetnek így. Abban is megállapodhatnak, hogy mely élettárs milyen arányban szerez a „közös” vagyonuk javára (pl. 70%-ban szerez maga javára és 30%-ban élettársa javára a szerző fél)
 • Élettársak lakhatásukról is rendelkezhetnek élettársi kapcsolatuk megszűnésének esetére élettársi szerződésben.

Mentés

Házastársi vagyonunk biztosítása

Tudta, hogy házastársi közös vagyonukat biztosíthatják az eladósodás okozta veszélytől? A biztonságot házassági szerződéssel érheti el, amit bejegyeztet a házassági szerződések közjegyzői nyilvántartásába. Ha az egyik házastárs (pl. a férj) a házastársi közös vagyont veszélyeztető ügyletet köt és ebből tartozás keletkezik, akkor a teljes házastársi közös vagyonra (és a férj különvagyonára) végrehajtást lehet vezetni. A másik fél különvagyona nem felel az előbbi tartozásokért.

Miben segít egy házassági szerződés?

 • Házassági szerződéssel egyrészt a minimálisra lehet szűkíteni annak a vagyonnak a körét, amely ilyen esetben végrehajtás alá vonható.
 • Másrészt ha a házastársak házassági szerződését közjegyzői nyilvántartásba is vetetik, akkor a másik házastárs (pl. a feleség) a közös vagyon rá jutó felére nem lehet végrehajtást vezetni.

Mentés

Üzlettársam házas

Többen tulajdonosok egy cégben, vagy valakit társként épp be szeretnének venni a cégükbe? Tudta, hogy ha partnere házas, akkor a cégbe lépéssel új partnerének házastársát is beveheti a cégbe? Ezt meg tudja akadályozni, ha az új partnere házastársával az üzletrészre vonatkozóan házassági szerződést köt. Vállalkozások életében gyakran előfordul, hogy valaki tulajdonostársként később csatlakozik a vállalkozáshoz, hogy ezzel motiválják még jobb munkára, vagy mert már kiérdemelte magának a tulajdonrészt ez a személy, vagy pusztán azért, mert tőkeinjekciót ad így a cégnek, stb. Amennyiben ez az új belépő személy házasságban él, akkor az Ön cégében szerzett üzletrésze házastársi közös vagyon lesz. És amennyiben az új belépő személy házassága megromlik és válásra kerül a sor, akkor az üzletrész megoszlik a férj és feleség között. Ezzel az új belépő partnere mellett beléphet a cégbe annak volt házastársa is.  Ez a kockázat elkerülhető ha a vállalkozásba való belépés előtt leendő üzlettársa házassági szerződést köt kizárólag a cégben megszerzendő üzletrészre.

Miben segít egy házassági szerződés?

 • Házassági szerződésben meghatározható, hogy egy vagyonrész, pl. üzletrész, vagy egyéb céges részesedést melyik házasfél szerzi és melyik házasfél különvagyonába tartozik.
 • Ezzel a cég többi tulajdonosa mentesül attól a kockázattól, hogy a cégbe lépő új üzlettárs házasságának sikertelensége esetén a cég egy esetleg kiszámíthatatlan üzlettárssal, az üzlettárs volt házastársával gyarapszik automatikusan, aki a cégbeli részesedését a válás során zsarolásra használja, vagy az üzletrészt túlárazottan hajlandó csak eladni.

Mentés